– Det er nå vi må passe på å møte opp

Hun er et like friskt pust som vinden som danser over øvre Uvdal denne dagen. Aurora Larsen er 23 år, opprinnelig fra Norefjord, men er nå bosatt på Vasstulan. Hun har kommet tilbake til kommunen etter å ha kjent på hvordan livet i storbyen føles.

 

Da jeg bodde i byen savna jeg alt vi har her oppe! Mulighetene og armslaget. Åpningene for å utfolde seg og dyrke egne interesser. Naturen rett utenfor døra. Jeg er veldig fornøyd med valget jeg har tatt om å komme tilbake, forteller Aurora entusiastisk.Aurora Larsen har vendt tilbake til hjemkommunen sin, og er nå bosatt på Vasstulan.

At det var viktig og riktig for henne å komme tilbake er ubestridelig. Hun satte premissene selv, og valgte seg en utdanning og jobb som gjorde det mulig for henne å slå seg ned her.

 

Søken etter den perfekte balansen i livet

Aurora var ikke helt sikker på at hun hadde fått all informasjonen hun trengte for å velge yrkesvei, og endte derfor opp med å gjøre et Google-søk for å se om hun ble klokere. Dette resulterte i at hun i dag kan titulere seg som maritim elektriker i oljeindustrien, hvor hun er ute på rigg og jobber 12-timers skift eller mer.

Er du nysgjerrig på hva slags muligheter fagskolen åpner for? Les mer om Fagskolen i Viken her.

Hun jobber to uker på, og har så fire uker fri. Aurora har sjelden et øyeblikk hvor hun ikke er tett på kolleger i løpet av de to ukene. Derfor er det alltid deilig å komme hjem til idylliske og fredfulle Vasstulan.

Når jeg kommer hjem trenger jeg ro og stillhet og muligheten til å velge mitt eget tempo. Her har jeg armslag og kan utfolde meg. Jeg kan gå på ski rett utenfor husveggen eller henge med venner i helgene.

Det er tydelig at hun har funnet balansen hun trenger.

Aurora Larsen har vendt tilbake til hjemkommunen sin, og er nå bosatt på Vasstulan.

 

Engasjementet i bygda vokser stadig

Det er ikke sånn at Aurora bare ligger på sofaen i fire uker i strekk når hun ikke er ute på havet. Hun trenger noe å henge fingrene i. For tiden innebærer det hytteutleie, hyttevask og deltidsskole, hvor hun fordyper seg i industriell automatisering. Med andre ord har hun nok å okkupere tiden sin med. Til høsten, når hun har fullført fagskolen, vil Aurora gjerne være med på å skape et enda større engasjement hos den lokale befolkningen. Spesielt ønsker hun å bidra til å skape møteplasser og aktiviteter i bygget som kommunens kvinnelige innbyggere har fått i gave.

Aurora Larsen har vendt tilbake til hjemkommunen sin, og er nå bosatt på Vasstulan.

 

Det er et flott prosjekt vi har fått i hendene, og det bidro helt klart til at det ble vekket litt ekstra liv i folk. Mange er engasjerte nå, og ønsker å få til ting.

Enkelte ideer er allerede klare. Hva med å arrangere byttekvelder, hvor alle tar med noe som noen andre kanskje kan ha større glede av? Med litt dugnadskake eller bobler i tillegg kan det bli en veldig koselig sammenkomst. Eller hva med Paint and Sip, hvor det er gode sjanser for å utfolde seg både kunstnerisk og sosialt? Muligheten begrenses kun av fantasien, og akkurat nå er det mange som ønsker å få til noe, ikke bare Aurora.

 

Ta vare på og verdsette de lokale tilbudene

– Dugnadsånden blir viktig framover. Vi må klare å holde liv i den, spesielt her, hvor det er så små forhold og vi er så avhengige av hverandre. Vi må komme oss ut av husene våre og bli med på det som skjer. Det er nå vi må passe på å møte opp! fortsetter Aurora med ektefølt engasjement.

Og er det noe de sosiale sammenkomstene den siste tida har vist, er det at folk er sultne på at noe skal skje. Kvinnenes tapaskveld synliggjorde at det er mange på ballen, og at det myldrer av ideer rundt i kommunen. Noe er tydelig på gang.

Aurora Larsen har vendt tilbake til hjemkommunen sin, og er nå bosatt på Vasstulan.

– At vi fikk D UNIKE på Rødberg var en milepæl. Det livna opp i sentrum, og gjør det lettere også for oss yngre å handle lokalt. Nå må vi passe på å støtte opp om dette og andre lokale tilbud vi har her. Det er så viktig for å bevare livet i bygda.

 

Ønsker den sosiale storhetstiden tilbake

Aurora har foreldre som har vokst opp i kommunen. De forteller stadig vekk om hvor livlig det var i bygda da de var ungdommer. Nå drømmer hun om å få den sosiale storhetstiden tilbake igjen. Kanskje kunne en kontinuerlig bardrift bidratt til dette, med muligheter for å møtes for å ta en halvliter eller bare se en fotballkamp sammen? Eller hva med et treningssenter med bedre fasiliteter? Da kunne man fått bedre kondis og sosialt påfyll i samme kontekst. Gode møteplasser er avgjørende for å beholde livet og samholdet i bygda.

 

Jeg ønsker mer liv i Rødberg sentrum og i bygda generelt. Det er så attraktivt å bo her, men vi må huske å møte opp på det som allerede skjer. Samtidig må vi være flinke å se etter løsninger som kan gjøre det enda bedre å bo her.

 

Ut av bygryta og opp i fjellene

Uavhengig av hvordan det går med drømmene, kommer Aurora til å bli.

 

– Jeg er et bygdemenneske! Jeg trodde en stund at gresset var grønnere på den andre sida av vidda (les: Bergen), men der var det kun regn og gråvær. Nå har jeg prøvd bylivet, men det gjorde det bare tydelig for meg hvor fint vi har det her, smiler Aurora.

For Aurora står livet i byen i stor kontrast til den store naturen i Nore og Uvdal. Her føler hun at hun har ubegrensede muligheter til å følge egne interesser, også inn i framtiden.

– Her kommer jeg til å bygge og bo. Kanskje fortsetter jeg å jobbe i sjøen, eller kanskje jeg begynner å jobbe som lærer.  Jeg vet av erfaring at dette er en kjempefin kommune å vokse opp i, og at man kan leve et veldig behagelig liv her, forteller Aurora.

 

Se muligheter, ikke begrensninger

Aurora valgte nok selv litt utradisjonelt da hun fant sin yrkesretning. Men nettopp det har gjort henne mye friere, og det har gjort det enklere for henne å kunne flytte tilbake til Nore og Uvdal kommune.

– Det finnes mange flere muligheter enn man tradisjonelt har vært vant til å tenke. Ikke se begrensninger, men gjør research. Det finnes mange alternativer til jobber man kan ha, og fortsatt bo her. Man finner alltid en god vei!

Lyst til å bli bedre kjent med flere av innbyggerne i Nore og Uvdal? Les om Sveinung, Kristin og Ingrid Malene.