Fossum Orientering på Langedrag

Tre orinteringsløpere i høstlandskap, Langedrag

For orienteringsgruppa til Fossum IL er høst ensbetydende med Langedrag. Da reiser de av gårde, klare for å orientere seg i skog og mark et lite stykke hjemmefra. Med på opplevelsen får de fine dyreopplevelser og mye sosial moro.

Fossum Orientering er en av de største og mest aktive orienteringsgruppene i Norge. De har eksistert siden 1918, og har gradvis vokst seg større. I dag har gruppa aktive medlemmer i alle aldre. Klubben satser både på bredde- og toppidrett, og har utøvere både på kvinne- og herresiden som har tatt medaljer i NM og VM. Under pandemien var orientering en av de få aktivitetene som kunne gjennomføres med tanke på smittevern, noe som bidro til god rekruttering. I dag har klubben et høyt antall aktive medlemmer.

To orinteringsløpere fra Fossum i høstlandskap, Langedrag.

Et variert tilbud

Det er tydelig at klubben kan tilby et høyt aktivitetsnivå. For de yngre klassene, 8-12 år, arrangeres det trening én gang i uka. Hovedtrener, Anders Puntervold Hammer, forteller mer:

-På treninger tegner vi løyper for både nybegynnere og mer erfarne løpere, og setter ut postene. På noen treninger varmer vi opp med litt leker og stafetter. Oppmøtested for treningene varierer fra gang til gang. Noen ganger lager vi løyper i boligområder, i skogområder ved sjøen eller fra klubbhuset. Et par ganger i løpet av sesongen serverer vi også kveldsmat på klubbhuset etter trening. På siste trening med kveldsmat var vi 90 barn. Det var stas! I helgene arrangerer de ulike klubbene orienteringsløp, og man kan da være med å løpe med tidtaking. Alle barna får premier, og mange synes det er gøy.

Orinteringspost i høstlandskap, Langedrag.

Orienteringslykke på Langedrag

Med et så solid opplegg er det ikke rart Fossum Orientering er en solid klubb med god rekruttering. Og kanskje trekker det også litt ekstra at de i tillegg har lagt opp til en ganske unik aktivitet: de har nemlig gjort det til en tradisjon å besøke Langedrag i løpet av høstsesongen.

-Klubben dro til Langedrag første gang i 2005. Vi ble da invitert av familien Thorson, fordi det yngste barnebarnet til Edvin løp orientering i Fossum på den tiden. Det var en stor gjeng på 70-80 utøvere som dro av gårde, og det ga virkelig mersmak, forteller Hammer.

Barn hilser på elg, Langedrag. Tuva passer på.

Utflukten går over ei helg, og i løpet av disse dagene har de et variert opplegg, som kombinerer nærkontakt med dyr og trening i flott terreng. Orienteringsbiten er selvfølgelig viktig, og Fossum bruker den flotte naturen i området som arena for treningene sine. Postene kan være plassert både på gården og i området rundt. Det gir god anledning til å nyte de sprakende høstfargene og smake litt på sesongens bær.

Læring litt utenom det vanlige

I tillegg er det viktig at de ivrige orienteringstalentene får anledning til å få med seg de tilbudene og aktivitetene som tilbys på Langedrag. Derfor settes det av rikelig med tid til frilek også.

Barn hilser på rev, Langedrag.

-Langedrag er jo veldig tilrettelagt for nettopp det. Barna og ungdommene storkoser seg her, og mange av dem har vært her flere ganger. De sitter igjen med mange fine inntrykk og nye vennskap, forklarer Hammer.

Alt i alt opplever Fossum Orientering at de får full pakke når de er på Langedrag. De får ta del i et variert program som byr på opplevelser og læring litt utenom det vanlige, de får trene i omgivelser som er godt tilrettelagt for orientering, og de får toppet det hele med gode naturopplevelser.

Orienteringsløper fra Fossum i høstlandskap, Langedrag.

Et alternativ også for andre idrettslag?

Hammer mener at Langedrag kan by på mer enn det vi kanskje tradisjonelt forbinder med en familiepark. Først og fremst mener han at andre orienteringslag burde benytte seg av det samme tilbudet. Det finnes allerede et greit orienteringskart for området, så det burde være lett gjennomførbart. I tillegg mener han Langedrag kan være en svært aktuell lokasjon for vintersamling for langrennsgrupper.

-Og skulle man være så uheldig at vær og føre begrenser skitreningsmulighetene, vil det alltid være andre alternativer tilgjengelige. Langedrag kan tilby mange aktiviteter som stimulerer til sosial omgang – enten det er i fjøset med geitene eller på en hundeslede, avslutter Hammer.

Også fotograf Sondre Eriksen velger Langedrag. Les mer om hvorfor her.

Orienteringsløperne fra Fossum samlet på Langedrag

Langedrag har fine tilbud til grupper. Les mer om dette her.