Laster Arrangementer

« All Events

Kvinnerollen i en brytningstid, Rollag stavkirke

25. juli | 17:00

Foredrag «Kvinnerollen i en brytningstid» v/Kim Hjardar i Rollag stavkirke 25 juli.


Det var en klar sammenheng mellom kvinner og makt i vikingtiden og i middelalderen. Men hvordan makten kom til utrrykk endret seg med religionsskiftet.

I vikingtiden holdt mange kvinner viktige samfunnsmessige posisjoner og var både lokale ledere og styrere av samfunn. De var diktere, legekoner, dyktige håndverkere og entreprenører med egne skip. Kvinner ledet ekspedisjoner og drev handel, og de spilte en viktig rolle som kunnskapsformidlere, oppdragere og voktere av samfunnets verdier. De var et viktig bindeledd i kommunikasjonen mellom denne verdenen og den åndelige verdenen, og innehadde viktige posisjoner innen den norrøne kulten. Mye av dette forsvant med kristendommen, eller kom til utrykk på andre arenaer. I foredraget ser vi nærmere på kvinnens rolle i overgangen mellom hedendom og kristendom i Norge.

Kim Hjardar historiker og forfatter med studier i Vikingtid og tidlig middelalderkultur fra Universitetet i Oslo som spesialfelt. Han har utgitt en rekke bøker om vikingtid og hans siste bok Audr- Kvinneliv i vikingtid kom i 2022. I 2012 mottok han sagaprisen for boken Vikinger i krig. Kim Hjardar har stor internasjonal annerkjennelse som vikingtidsekspeert og brukes ofte som konsulent på store internasjonale produksjoner.

Inngang kr. 300 inkl. enkel servering. Vipps/kontant.
Arrangør: Rollag kirkelige fellesråd.

Arrangør

Rollag kirkelige fellesråd.

Sted

Rollag stavkirke

Arrangør

Rollag kirkelige fellesråd.

Sted

Rollag stavkirke