Numedalsruta

Sommeren 2000 kom et nytt tilbud i sykkel-Norge! Numedalsruta er en 280 km lang sykkelrute fra Geilo via Uvdal og Kongsberg til Larvik. Ruta følger Numedalslågen, Norges nest lengste elv, store deler av strekningen. Fra Geilo via Uvdal og Kongsberg til Larvik har ruta et fall på 1000 meter, og den går hovedsakelig langs lite trafikkerte veier i et vakkert og variert landskap.

Ta med familien, venner, kollegaer, kjæresten eller hvem du måtte ønske på sykkeltur. Sykling er en sosial og opplevelsesrik aktivitet. Du bestemmer selv farten og hvor langt du vil sykle, – og raster når du finner et hyggelig serveringssted eller ute i det fri. Etter en dag på sykkelen har du opplevd flott natur og spennende attraksjoner. Frisk luft og mosjon får du på kjøpet!

Opplev kriblingen når du rafter på Numedalslågen i Dagali, bli fascinert av vakre stavkirker i Numedal å beundre flotte gårder med hus fra middelalderen. Prøv dresinsykling på Numedalsbanen, bli med på gruvesafari i sølvgruvene på Kongsberg, test laksefiske i Numedalslågen og ta en rolig tur i Bøkeskogen i Larvik. Opplevelsene venter på deg!

Numedalsruta er nasjonal sykkelvei nr. 5. Hele strekningen er dermed skiltet av Statens Vegvesen fra Geilo til Larvik. Sykkelruta går på sideveiene med lite/ingen biltrafikk.

Det er kun kortere strekninger på Riksvei 40 med noe trafikk på turen. Ruten kan deles opp ut ifra eget ønske og byr på opplevelser for alle type syklister.

Vi har to turforslag for deg som har lyst til å sykle Numedalsruta På tur gjennom Numedal Fra høyfjell til hav langs Numedalslågen

På Sykkel gjennom Numedal

Mellom Kongsberg og Geilo ligger Numedal. Et dalføre med variert natur og rik kulturhistorie. Numedalslågen, landets nest lengste elv, snor seg nedover dalen fra sitt utspring på Hardangervidda til havet i Larvik.

Numedalsruta er en 280 km lang sykkelrute fra Geilo via Uvdal og Kongsberg til Larvik. Ruta går hovedsakelig på lite trafikkerte sideveger. Fra Dagalifjellet til Larvik har ruta et fall på hele 1000 meter, så her gjelder det å sykle den riktige retningen.

Numedal er Middelalderdalen fremfor noen. I tillegg til fire stavkirker finnes over 40 bevarte bygninger fra middelalderen. Her kan du oppleve solsvidde og tjærebredde tømmerhus i sitt opprinnelige miljø på gårdene. Middelalderens bygninger skjuler hemmeligheter om livet den gang. Stavkirkenes aura av magi, mysterier og mirakler skaper en spesiell atmosfære.

Dag 1: Kongsberg/Geilo – Rødberg (buss) og Rødberg – Rollag (45 km)
Du kan ta buss fra Kongsberg eller Geilo til Rødberg. Stedet vokste fram da Noreverkene ble bygd på 1920-tallet. Kraftstasjonen Nore 1 i Rødberg sentrum var da Nord-Europas største kraftstasjon og forsynte hele Østlandet med elektrisk kraft.

Hvis du tar turen opp i Uvdal(7km nord for Rødberg) kan du besøke Nore og Uvdal Bygdetun og Uvdal Stavkirke.

Langs Norefjorden er Numedalslågen på sitt bredeste. Nore stavkirke er fra første halvdel av 1200-tallet. Treskurden i kirken er svært kunstferdig utført med ranke- og dyreornamentikk. Dyrefigurene er drager og løver, og portalene er i slekt med lignende portaler i Telemark. Kirken må oppleves!

På den nedlagte Numedalsbanen er det mulig å sykle dresin. Strekningen fra Veggli til Rødberg er ca. 30 km og underveis kan du raste langs banen og overnatte på gamle jernbanestasjoner og i hytter. Det finnes også mange steder langs banen hvor det er muligheter for å slå opp telt. Turen tar utgangspunkt i Veggli og Veggli Vertshus sørger for piknik-kurv og/eller servering til grupper. veggli-vertshus.no

Strekningen Rollag stasjon til Rollag bygdetun er ca 4 km og turen starter fra Rollag stasjon. Dresinturen går gjennom et vakkert kulturlandskap med mye historie der du kan raste eller ta bilder underveis. Du kan også sykle dresin når du skal overnatte hos Stabbursnatt www.stabbursnatt.no eller på Søre Traaen www.traaen.no som ligger langs ruta. Etter turen nyter du hjemmelaget tradisjonsmat laget av lokale råvarer hos Stasjonsfruene på Rollag stasjon.

I området rundt Rollag stavkirke fra 1200-tallet ligger også Rollag prestegård og Rollag bygdetun. Prestegården med hovedbygning fra 1633 er Norges eldste bebodde prestegård. Bygdetunet har 10 tilflyttede bygninger samlet rundt et sjarmerende tun.

Overnatting:Eldhuset eller Gamlestugu på Søre Traaen Gård www.traaen.no . I det romslige gårdstunet med fire fredede hus finner du en uforglemmelig atmosfære

Kvelden kan avsluttes med hjemmelaget middag på den lille koselige kafeen Stasjonsfruene på Rollag stasjon bare 2 km sør for Søre Traaen. Stasjonsfruene er også resepsjon for Stabbursnatt? Verdens Minste Hotellkjede www.stabbursnatt.no

Overnatting: Eldhuset eller Gamlestugu på Søre Traaen Gård. I det romslige gårdstunet med fire fredede hus finner du en uforglemmelig atmosfære.

Dag 2: Rollag – Kongsberg (54 km)
Etter en god natts søvn, er du klar for nye opplevelser på sykkelsetet. Rett sør for Rollag sentrum ligger gården Alfstad med Alfstadloftet. Stabburet regnes som Norges nest eldste ikke-kirkelige bygning og er fra 1190. Det er funnet runeinskripsjoner i stabburet som sier: ”Geirmund gjorde meg”.

Flesberg kirke er opprinnelig en stavkirke fra slutten av 1100-tallet. Ombygningen forandret kirken til en korskirke, men stavkirken utgjør fremdeles hovedskipet. Mellom Flesberg og Lampeland kommer du flere ganger tett innpå Numedalsl­ågen. Kanskje får du øye på en bever eller elg? I Lampeland kan du raste, handle mat og slappe av.

Kongsberg Sølvverk var Norges desidert største bergverk gjennom tidene. Sagnet om gjeterbarna Helga og Jacob forteller om det første sølvfunnet i 1623. Fremdeles kan du ta gruvetoget inn i Kongens Gruve.

Kongsberg by bærer preg av å være en gammel bergstad. Norsk Bergverksmuseum kan gi deg innblikk i gruvearbeiderens hverdag. Kongsberg kirke med sine 2400 sitteplasser er Norges største barokkirke. Den praktfulle utsmykningen tar pusten fra de fleste!

Numedalsruta er skiltet videre mot Larvik (110 km).

Fakta
Antall dager:  2 – 3
Lengde totalt:  99 km
Sesong:  Juni – september
Terreng:  Hovedsakelig flatt
Trafikk:   Lite
Vegstandard:  Asfalt og noen kortere strekninger med grus
Passer for:  Voksne
Skiltet rute:   Ble skiltet fra sommeren 2000

Fra høyfjell til hav langs Numedalslågen

Numedalsruta er en 280 km lang sykkelrute fra Geilo via Uvdal og Kongsberg til Larvik. Ruta går hovedsakelig på lite trafikkerte sideveger. Fra Dagalifjellet til Larvik har ruta et fall på hele 1000 meter, og følger Numedalslågen, Norges nest lengste elv, store deler av strekningen.
Numedal er Middelalderdalen fremfor noen. I tillegg til fire stavkirker finnes over 40 bevarte bygninger fra middelalderen. Her kan du oppleve solsvidde og tjærebredde tømmerhus i sitt opprinnelige miljø på gårdene. Middelalderens bygninger skjuler hemmeligheter om livet den gang. Stavkirkenes aura av magi, mysterier og mirakler skaper en spesiell atmosfære.

Dag 1: Geilo – Dagalifjellet (31 km)
Geilo ligger 800 moh og er et kjent norsk turiststed, med Nasjonal park Hardangervidda og Nasjonal park Hallingskarvet rett rundt hjørnet. Etter ankomst Geilo enten med tog, buss eller bil, er det lurt å handle inn litt mat til turen. Det finnes flere sportsbutikker på Geilo som kan hjelpe deg med sykkelklær eller utstyr. Besøk gjerne Geilo Jordet før du starter en sykkeltur, i høysesongen er det servering og teaterforestilling. En fin oppvarming til turen er Ustedalsfjorden rundt, en 10 km grusvei med informasjon, paneler, kulturpark Fekjo og Tufte brua som severdigheter.
Fra Geilo til Dagalifjellet går sykkelruta i et kupert terreng langs den lite trafikkerte riksveg 40. Tre stigninger på ca. 7% må forseres før du når Dagalifjellet.  På veien kan du stikk innom Joker Dagali Handel. I tillegg til daglivarer selges det også lokalvarer fra Hallingdal og Numedal.  Dagali er det virkelige rette stedet for adrenalinsøkere med aktiviteter som gokart, juving og rafting i Numedalslågen. Ønskes en lettere tur, kan det benyttes buss eller taxi på hele eller deler av denne strekningen.

Geilo er virkelig et knutepunkt for tursykkelturer, med flere muligheter å starte eller forlenge turen på. Fra Geilo har du mulighet til å forlenge turen med den verdens kjente Rallarvegen eller Mjølkevegen over Golsfjellet til Jotunheimen via en del av Hallingdalsruta. Mer informasjon om disse turene finner du på nettsiden cyclingnorway.no. Vedsiden av de to nasjonal parker er Geilo kjent for sin jernvinning. Besøk gjerne fabriksutslag på Øyo eller Brusletto før turen.

Attraksjoner og aktiviteter:

Geilojordet
Geilojordet midt i Geilo sentrum er et gårdstun med gamle hus fra 17- og 1800-tallet. Av de 7 husene kommer 2 fra den opprinnelige gården – stolphuset og stugu. Geilojordet er et rekreasjonssted for opplevelser med bygninger som forteller om tidligere liv og virke i bygda. Geilojordet var opprinnelig et slåttelende under gården Gjeilo som en antar skriver sin historie helt tilbake til middelalderen fram til 1904. I 1984 overtok Hol kommune og satt opp flere bygningene som i et gårdstun. Geilojordet er et bygdemuseum med gratis inngang og i høysesongen drives det cafe med hjemmelagde vafler og rømmegrøt av frivillig innsats. På andre siden av fylkesveg 40 finnen man Geilo Kulturkyrkje med sin markante utseende, som fungerer som hus for tro, kunst og kultur, her finner man også kafe. Kulturkyrkje er bygd i 2010 og må regnes av en av de yngste kirkene langs Numedalsruta.

Ustedalsfjorden 
Ustedalsfjorden Rundt består av en kombinert turveg og skiløype på totalt 10km. Langs grusvegen er det satt ut bord og benker med informasjonspaneler om lokalt kultur- og naturinformasjon. Om man sykler turer kommen man også forbi Geilo Beach, Fekjo kulturpark med sin permanente landskapsinstallasjoner som består av forskjellige skulpturer med farget glass, og hvor man kan lage sin egn lydopplevelser. Her finner man også Viking gravhauger, kullgroper og et jernvinneanlegg. Man sykler over Tufte brua, som er en replika fra en gammelt bru fra 1884 som er laget med bare treverket. Brua har vært veldig viktig tilgangsport til Hardangervidda med Nordman sleppene for jakt, fiske og handel.

Aktiviteter i Dagali og Geilo

Numedalslågens øvre løp i Dagali benyttes til rafting, juvturer og elvebrett. Numedalslågen må være Europas beste rafteelver. Det finnes flere aktivitetsleverandører som tilbyr vannaktiviteter som passer alle. Rafting turer for familier med barn fra 8 år til ekstrem juving og rafting fra 15 år. Du velger selv med og uten lunsj. Også enkel overnatting med eventuelt badestamp tilbys. For mer informasjon om aktivitetene for både Geilo og Dagali gå in på www.geilo365.no og bestill direkte online. Her kan du finne aktiviteter hele året, hva med en hestetur på fjellet, rafting tur for familien, leie av SUP og kano, fiske turer, breføring og paintball, alt er mulig.

Dagali Opplevelser

Som eneste aktivitets leverandør tilbyr Dagali Opplevelse Motorsport med Gokart og bilslalom, men også rafting i Numedalslågen om sommeren. For mer info se her

Geilo365

Med Nasjonalparkslandsbyen Geilo som utgangspunkt har du tilgang til utallige spennende aktiviteter i storslått natur, både på høst, vinter, vår og sommer! Geilo ligger plassert midt på Bergensbanen, en av verdens vakreste togturer. Plasseringen midt i mellom Oslo og Bergen gjør Geilo lett tilgjengelig for alle som ønsker en sommerhøyfjells-opplevelse, enten som dagstur eller lengre opphold. Geilo som sommerdestinasjon kan skilte med aktiviteter for alle, enten du er på tur med familien, samboeren, venner eller foreldre. Hva med en ridetur i fjellet, rafting på Numedalslågen eller et luftig svev i zipline? Les mer og bestill online her

Overnatting på Geilo

Ser du etter overnatting på Geilo? Gå inn på Geilo sin nettsiden, her finner du alle muligheter, om du nå vil slappe av foran peisen på en tømmerhytte eller ønsker deg et hotellrom spa og tre retters middag før din sykkeltur, eller om du har med din egen telt, Geilo har mange alternativer.  Se her  Turist Informasjonen +47 32 09 59 00

Sykkelutleie

Geilo Bike Park
Geilo Bike Park ligger på sør siden av Geilo ved Vestlia og tilby både sykkelutleie og downhillpark. Åpent alle dager i høysesong om sommeren og alle dager i høstferien, ellers i helgene mellom sommeren og høstferien. Utenom sesongen tar kontakt på e-post: [email protected] +47 32 09 00 00

Intersport Geilo
Intersport på Geilo tilbyr EL sykler. Tar kontakt på forhånd for tilgjengelighet og reservering, så kan de hjelpe deg på best mulig måte. [email protected] +47 32 09 12 00

Geilo Sykkelutleie
Geilo Sykkelutleie er tilgjengelig via Geilo Apotek og tilbyr tursykler, E-bike og MTB. Gjerne ta kontakt i forveien og fortell om din ønsker. https://www.facebook.com/geilosykkelutleie +47 400 04 858

Overnatting på Dagalifjellet:

Torsetlia Fjellstue og Hyttegrend et trivelig sted på høyfjellet.

Vasstulan1100

Vasstulan 1100 ligger helt på toppen av Dagalifjell rett inntil FV 40.

Dag 2: Dagalifjellet – Uvdal til Rødberg (45 km)
Fra Dagalifjellet 1000 moh tar du fatt på den vakre Smådøldalen. I tidligere tider ble det utvunnet mye jern i dalen. I dag er Smådøl mest brukt til aktiv seterdrift og rekreasjon. Se opp for sau i vegen!

En liten avstikker i Uvdal når du kommer ned Smådøl-dalen, tar en av når en ser skilt til Uvdal og sykler opp baklia, på toppen er det fantastisk utsikt over Uvdal og Uvdalsøyene. På denne turen vil en passere Fjellsmak(mye god spekemat) og Uvdal Stavkirke fra år 1156  og bygdetunet. Overnatting: Når en kommer til fv.40 sykler en 3. km. til høyre og kommer til Camp Uvdal

Uvdal stavkirke fra 1200-tallet er svært rik på dekor med en unik rosemaling og treskjæring. Den originale dekorasjonsmalingen vises fremdeles på vegger og tak. I samme område finner du også Nore og Uvdal Bygdetun. Begge stedene er åpen om sommeren. De som ønsker en kortere tur, kan sykle direkte fra Smådøl til Rødberg.

Kommunesenteret Rødberg vokste fram da Noreverkene ble bygd på 1920-tallet. Kraftstasjonen Nore 1 i Rødberg sentrum var da Nord-Europas største kraftstasjon og forsynte hele Østlandet med elektrisk kraft. Fra Rødberg følger du riksveg 40 mot Norefjord.

Overnatting: Sevletunet – en idyllisk gård med fredede bygninger.Dag 3: Rødberg – Rollag (44 km)
Langs Norefjorden er Numedalslågen på sitt bredeste. Nore stavkirke fra 1200-tallet har religiøse rebuser på veggene. Her kan du også se utskårne drager og løver. Kirken må oppleves!

Tettstedet Veggli er utgangspunktet for dresinturer på Numedalsbanen. Den 93 km lange banen går fra Kongsberg til Rødberg. Banen er nå innstilt for persontrafikk, men du kan sykle dresin fra Veggli til Rødberg.

Ved Rollag stavkirke fra 1200-tallet ligger også Rollag bygdetun. Tunet har 10 tilflyttede bygninger samlet rundt et sjarmerende tun.

Overnatting: Søre Traaen Gård – et uforglemmelig gårdstun med fredede bygninger.

Dag 4: Rollag – Kongsberg (54 km)
Rett sør for Rollag sentrum ligger gården Alfstad med Alfstadloftet. Stabburet regnes som Norges nest eldste ikke-kirkelige bygning og er fra 1190. Det er funnet runeinskripsjoner i stabburet.

Flesberg kirke er opprinnelig en stavkirke fra slutten av 1100-tallet. Ombygningen forandret kirken til en korskirke, men stavkirken utgjør fremdeles hovedskipet. Mellom Flesberg og Lampeland kommer du flere ganger tett innpå Numedalsl­ågen. Kanskje får du øye på en bever eller elg?

Overnatting: Kongsberg Vandrerhjem Bergmannen –  et moderne vandrerhjem med høy standard.

Dag 5: Hviledag på Kongsberg
For å oppleve alle attraksjonene i Kongsberg, trenger du en hel dag i byen. Kongsberg Sølvverk var Norges desidert største bergverk gjennom tidene. Sagnet om gjeterbarna Helga og Jacob forteller om det første sølvfunnet i 1623. Fremdeles kan du ta gruvetoget inn i Kongens Gruve, 8 km vest for sentrum.

Kongsberg by bærer preg av å være en gammel bergstad. Norsk Bergverksmuseum gir deg innblikk i gruvearbeiderens hverdag. Den praktfulle Kongsberg kirke med sine 2400 sitteplasser tar pusten fra de fleste! Vassdragsmusset Labro forteller historien om vannkraft, trevirke og fløting i Numedals­lågen.

Overnatting: Kongsberg Vandrerhjem Bergmannen

Dag 6: Kongsberg – Svarstad (55 km)
Fra middelalderkirken på Hedenstad kan du se ut over det vakre kulturlandskapet. På vei mot Svarstad krysses Numedalslågen flere ganger. Elva er Norges nest lengste elv, og har sitt utspring på Hardangervidda.

Landhandelen i Passebekk har oppstått i ny nostalgisk stil, og like ved ligger et flott rasteanlegg med bademuligheter. I Hvittingfoss og Svarstad finnes flere servicetilbud. Brufoss er senter for laksefisket i Numedalslågen. Elva er en av de beste lakseelvene i landet, og flere gamle fiskemetoder er fremdeles i bruk.

Overnatting: Hotell Gavelstad – med personlig service og flott utsikt.

Dag 7: Svarstad – Larvik (51 km)
Rett sør for Svarstad ligger Kjærrafossen hvor det historiske fisket med lakseteiner blir praktisert. Det fiskes også fra flåter på strekningen ned mot Larvik, og utenom fisketiden kan disse flåtene leies som overnattingsplass.

Det sirkelrunde Damvann har opp til 200 m loddrette fjellsider. ”Huldra” har servering for grupper her. I tillegg til Damvann finnes det flere gode badeplasser langs sykkelruta.

Larvik med daglig ferjeforbindelse til Danmark er en koselig småby. Larvikmuseene gjør deg kjent med byens historie. Verdens nordligste bøkeskog med graver fra folkevandrings- og vikingetiden ligger i byen.

Fakta
Antall dager:  7 – 9
Lengde totalt:  280 km
Sesong:   Juni – september
Terreng:   Hovedsakelig flatt
Trafikk:  Lite
Vegstandard:  Asfalt og noen kortere strekninger med grus
Passer for:  Voksne
Skiltet rute:    I løpet av sommeren 2001
Adkomst:  Med tog, fly, buss eller bil til Geilo

Fra høyfjell til hav langs Numedalslågen

Numedalsruta er en 280 km lang sykkelrute fra Geilo via Uvdal og Kongsberg til Larvik. Ruta går hovedsakelig på lite trafikkerte sideveger. Fra Dagalifjellet til Larvik har ruta et fall på hele 1000 meter, og følger Numedalslågen, Norges nest lengste elv, store deler av strekningen.
Numedal er Middelalderdalen fremfor noen. I tillegg til fire stavkirker finnes over 40 bevarte bygninger fra middelalderen. Her kan du oppleve solsvidde og tjærebredde tømmerhus i sitt opprinnelige miljø på gårdene. Middelalderens bygninger skjuler hemmeligheter om livet den gang. Stavkirkenes aura av magi, mysterier og mirakler skaper en spesiell atmosfære.

Dag 1: Geilo – Dagalifjellet (31 km)
Geilo ligger 800 moh og er et kjent norsk turiststed, med Nasjonal park Hardangervidda og Nasjonal park Hallingskarvet rett rundt hjørnet. Etter ankomst Geilo enten med tog, buss eller bil, er det lurt å handle inn litt mat til turen. Det finnes flere sportsbutikker på Geilo som kan hjelpe deg med sykkelklær eller utstyr. Besøk gjerne Geilo Jordet før du starter en sykkeltur, i høysesongen er det servering og teaterforestilling. En fin oppvarming til turen er Ustedalsfjorden rundt, en 10 km grusvei med informasjon, paneler, kulturpark Fekjo og Tufte brua som severdigheter.
Fra Geilo til Dagalifjellet går sykkelruta i et kupert terreng langs den lite trafikkerte riksveg 40. Tre stigninger på ca. 7% må forseres før du når Dagalifjellet.  På veien kan du stikk innom Joker Dagali Handel. I tillegg til daglivarer selges det også lokalvarer fra Hallingdal og Numedal.  Dagali er det virkelige rette stedet for adrenalinsøkere med aktiviteter som gokart, juving og rafting i Numedalslågen. Ønskes en lettere tur, kan det benyttes buss eller taxi på hele eller deler av denne strekningen.

Geilo er virkelig et knutepunkt for tursykkelturer, med flere muligheter å starte eller forlenge turen på. Fra Geilo har du mulighet til å forlenge turen med den verdens kjente Rallarvegen eller Mjølkevegen over Golsfjellet til Jotunheimen via en del av Hallingdalsruta. Mer informasjon om disse turene finner du på nettsiden cyclingnorway.no. Vedsiden av de to nasjonal parker er Geilo kjent for sin jernvinning. Besøk gjerne fabriksutslag på Øyo eller Brusletto før turen.

Attraksjoner og aktiviteter:

Geilojordet
Geilojordet midt i Geilo sentrum er et gårdstun med gamle hus fra 17- og 1800-tallet. Av de 7 husene kommer 2 fra den opprinnelige gården – stolphuset og stugu. Geilojordet er et rekreasjonssted for opplevelser med bygninger som forteller om tidligere liv og virke i bygda. Geilojordet var opprinnelig et slåttelende under gården Gjeilo som en antar skriver sin historie helt tilbake til middelalderen fram til 1904. I 1984 overtok Hol kommune og satt opp flere bygningene som i et gårdstun. Geilojordet er et bygdemuseum med gratis inngang og i høysesongen drives det cafe med hjemmelagde vafler og rømmegrøt av frivillig innsats. På andre siden av fylkesveg 40 finnen man Geilo Kulturkyrkje med sin markante utseende, som fungerer som hus for tro, kunst og kultur, her finner man også kafe. Kulturkyrkje er bygd i 2010 og må regnes av en av de yngste kirkene langs Numedalsruta.

Ustedalsfjorden 
Ustedalsfjorden Rundt består av en kombinert turveg og skiløype på totalt 10km. Langs grusvegen er det satt ut bord og benker med informasjonspaneler om lokalt kultur- og naturinformasjon. Om man sykler turer kommen man også forbi Geilo Beach, Fekjo kulturpark med sin permanente landskapsinstallasjoner som består av forskjellige skulpturer med farget glass, og hvor man kan lage sin egn lydopplevelser. Her finner man også Viking gravhauger, kullgroper og et jernvinneanlegg. Man sykler over Tufte brua, som er en replika fra en gammelt bru fra 1884 som er laget med bare treverket. Brua har vært veldig viktig tilgangsport til Hardangervidda med Nordman sleppene for jakt, fiske og handel.

Aktiviteter i Dagali og Geilo

Numedalslågens øvre løp i Dagali benyttes til rafting, juvturer og elvebrett. Numedalslågen må være Europas beste rafteelver. Det finnes flere aktivitetsleverandører som tilbyr vannaktiviteter som passer alle. Rafting turer for familier med barn fra 8 år til ekstrem juving og rafting fra 15 år. Du velger selv med og uten lunsj. Også enkel overnatting med eventuelt badestamp tilbys. For mer informasjon om aktivitetene for både Geilo og Dagali gå in på www.geilo365.no og bestill direkte online. Her kan du finne aktiviteter hele året, hva med en hestetur på fjellet, rafting tur for familien, leie av SUP og kano, fiske turer, breføring og paintball, alt er mulig.

Dagali Opplevelser

Som eneste aktivitets leverandør tilbyr Dagali Opplevelse Motorsport med Gokart og bilslalom, men også rafting i Numedalslågen om sommeren. For mer info se her

Geilo365

Med Nasjonalparkslandsbyen Geilo som utgangspunkt har du tilgang til utallige spennende aktiviteter i storslått natur, både på høst, vinter, vår og sommer! Geilo ligger plassert midt på Bergensbanen, en av verdens vakreste togturer. Plasseringen midt i mellom Oslo og Bergen gjør Geilo lett tilgjengelig for alle som ønsker en sommerhøyfjells-opplevelse, enten som dagstur eller lengre opphold. Geilo som sommerdestinasjon kan skilte med aktiviteter for alle, enten du er på tur med familien, samboeren, venner eller foreldre. Hva med en ridetur i fjellet, rafting på Numedalslågen eller et luftig svev i zipline? Les mer og bestill online her

Overnatting på Geilo

Ser du etter overnatting på Geilo? Gå inn på Geilo sin nettsiden, her finner du alle muligheter, om du nå vil slappe av foran peisen på en tømmerhytte eller ønsker deg et hotellrom spa og tre retters middag før din sykkeltur, eller om du har med din egen telt, Geilo har mange alternativer.  Se her  Turist Informasjonen +47 32 09 59 00

Sykkelutleie

Geilo Bike Park
Geilo Bike Park ligger på sør siden av Geilo ved Vestlia og tilby både sykkelutleie og downhillpark. Åpent alle dager i høysesong om sommeren og alle dager i høstferien, ellers i helgene mellom sommeren og høstferien. Utenom sesongen tar kontakt på e-post: [email protected] +47 32 09 00 00

Intersport Geilo
Intersport på Geilo tilbyr EL sykler. Tar kontakt på forhånd for tilgjengelighet og reservering, så kan de hjelpe deg på best mulig måte. [email protected] +47 32 09 12 00

Geilo Sykkelutleie
Geilo Sykkelutleie er tilgjengelig via Geilo Apotek og tilbyr tursykler, E-bike og MTB. Gjerne ta kontakt i forveien og fortell om din ønsker. Se her +47 400 04 858

Overnatting på Dagalifjellet:

Torsetlia Fjellstue og Hyttegrend et trivelig sted på høyfjellet.

Vasstulan1100

Vasstulan 1100 ligger helt på toppen av Dagalifjell rett inntil FV 40.

Dag 2: Dagalifjellet – Uvdal til Rødberg (45 km)
Fra Dagalifjellet 1000 moh tar du fatt på den vakre Smådøldalen. I tidligere tider ble det utvunnet mye jern i dalen. I dag er Smådøl mest brukt til aktiv seterdrift og rekreasjon. Se opp for sau i vegen!

En liten avstikker i Uvdal når du kommer ned Smådøl-dalen, tar en av når en ser skilt til Uvdal og sykler opp baklia, på toppen er det fantastisk utsikt over Uvdal og Uvdalsøyene. På denne turen vil en passere Fjellsmak(mye god spekemat) og Uvdal Stavkirke fra år 1156  og bygdetunet. Overnatting: Når en kommer til fv.40 sykler en 3. km. til høyre og kommer til Camp Uvdal

Uvdal stavkirke fra 1200-tallet er svært rik på dekor med en unik rosemaling og treskjæring. Den originale dekorasjonsmalingen vises fremdeles på vegger og tak. I samme område finner du også Nore og Uvdal Bygdetun. Begge stedene er åpen om sommeren. De som ønsker en kortere tur, kan sykle direkte fra Smådøl til Rødberg.

Kommunesenteret Rødberg vokste fram da Noreverkene ble bygd på 1920-tallet. Kraftstasjonen Nore 1 i Rødberg sentrum var da Nord-Europas største kraftstasjon og forsynte hele Østlandet med elektrisk kraft. Fra Rødberg følger du riksveg 40 mot Norefjord.

Overnatting: Sevletunet – en idyllisk gård med fredede bygninger.Dag 3: Rødberg – Rollag (44 km)
Langs Norefjorden er Numedalslågen på sitt bredeste. Nore stavkirke fra 1200-tallet har religiøse rebuser på veggene. Her kan du også se utskårne drager og løver. Kirken må oppleves!

Tettstedet Veggli er utgangspunktet for dresinturer på Numedalsbanen. Den 93 km lange banen går fra Kongsberg til Rødberg. Banen er nå innstilt for persontrafikk, men du kan sykle dresin fra Veggli til Rødberg.

Ved Rollag stavkirke fra 1200-tallet ligger også Rollag bygdetun. Tunet har 10 tilflyttede bygninger samlet rundt et sjarmerende tun.

Overnatting: Søre Traaen Gård – et uforglemmelig gårdstun med fredede bygninger.

Dag 4: Rollag – Kongsberg (54 km)
Rett sør for Rollag sentrum ligger gården Alfstad med Alfstadloftet. Stabburet regnes som Norges nest eldste ikke-kirkelige bygning og er fra 1190. Det er funnet runeinskripsjoner i stabburet.

Flesberg kirke er opprinnelig en stavkirke fra slutten av 1100-tallet. Ombygningen forandret kirken til en korskirke, men stavkirken utgjør fremdeles hovedskipet. Mellom Flesberg og Lampeland kommer du flere ganger tett innpå Numedalsl­ågen. Kanskje får du øye på en bever eller elg?

Overnatting: Kongsberg Vandrerhjem Bergmannen –  et moderne vandrerhjem med høy standard.

Dag 5: Hviledag på Kongsberg
For å oppleve alle attraksjonene i Kongsberg, trenger du en hel dag i byen. Kongsberg Sølvverk var Norges desidert største bergverk gjennom tidene. Sagnet om gjeterbarna Helga og Jacob forteller om det første sølvfunnet i 1623. Fremdeles kan du ta gruvetoget inn i Kongens Gruve, 8 km vest for sentrum.

Kongsberg by bærer preg av å være en gammel bergstad. Norsk Bergverksmuseum gir deg innblikk i gruvearbeiderens hverdag. Den praktfulle Kongsberg kirke med sine 2400 sitteplasser tar pusten fra de fleste! Vassdragsmusset Labro forteller historien om vannkraft, trevirke og fløting i Numedals­lågen.

Overnatting: Kongsberg Vandrerhjem Bergmannen

Dag 6: Kongsberg – Svarstad (55 km)
Fra middelalderkirken på Hedenstad kan du se ut over det vakre kulturlandskapet. På vei mot Svarstad krysses Numedalslågen flere ganger. Elva er Norges nest lengste elv, og har sitt utspring på Hardangervidda.

I Hvittingfoss og Svarstad finnes flere servicetilbud. KjærraFossepark er senter for laksefisket i Numedalslågen. Elva er en av de beste lakseelvene i landet, og flere gamle fiskemetoder er fremdeles i bruk.

I Svarstad finner du Skadinavias største klatrepark med ziplines  Høyt& Lavt

I klatreparken finner du klatreløyper i ulike vanskelighetsgrader med eget område for mindre barn. Det er også en egen gårdskafè i parken.

Overnatting

I glasscontainere eller tretopphytta hos Visit Laagen

Dag 7: Svarstad – Larvik (51 km)
Rett sør for Svarstad ligger Kjærrafossen hvor det historiske fisket med lakseteiner blir praktisert. Det fiskes også fra flåter på strekningen ned mot Larvik, og utenom fisketiden kan disse flåtene leies som overnattingsplass.

Det sirkelrunde Damvann har opp til 200 m loddrette fjellsider. I tillegg til Damvann finnes det flere gode badeplasser langs sykkelruta.

Larvik med daglig ferjeforbindelse til Danmark er en koselig småby. Larvikmuseene gjør deg kjent med byens historie. Bøkeskogen like ved sentrum har flotte turområder og egen kafè.

Besøk sommerbyen Stavern eller Norges første by – Vikingbyen Kaupang.

Informasjon om aktiviteter, attraksjoner og overnatting hos Visit Larvik finner du her Visit Vestfold

Fakta
Antall dager:  7 – 9
Lengde totalt:  280 km
Sesong:   Juni – september
Terreng:   Hovedsakelig flatt
Trafikk:  Lite
Vegstandard:  Asfalt og noen kortere strekninger med grus
Passer for:  Voksne
Skiltet rute:    I løpet av sommeren 2001
Adkomst:  Med tog, fly, buss eller bil til Geilo

En sykkeltur bare på en del eller hele Numedalsruta byr på mange attraksjoner og aktiviteter underveis. Opplev kriblingen når du rafter på Numedalslågen i Dagali, bli fascinert av vakre stavkirker i Numedal å beundre flotte gårder med hus fra middelalderen. Prøv dresinsykling på Numedalsbanen, bli med på gruvesafari i sølvgruvene på Kongsberg, test laksefiske i Numedalslågen og ta en rolig tur i Bøkeskogen i Larvik. Opplevelsene venter på deg!
Sykkelutleie langs Numedalsruta

Geilo Bike Park
Geilo Bike Park ligger på sør siden av Geilo ved Vestlia og tilby både sykkelutleie og downhillpark. Åpent alle dager i høysesong om sommeren og alle dager i høstferien, ellers i helgene mellom sommeren og høstferien. Utenom sesongen tar kontakt på e-post: [email protected] +47 32 09 00 00

Intersport Geilo
Intersport på Geilo tilbyr EL sykler. Tar kontakt på forhånd for tilgjengelighet og reservering, så kan de hjelpe deg på best mulig måte. [email protected] +47 32 09 12 00

Geilo Sykkelutleie
Geilo Sykkelutleie er tilgjengelig via Geilo Apotek og tilbyr tursykler, E-bike og MTB. Gjerne ta kontakt i forveien og fortell om din ønsker. https://www.facebook.com/geilosykkelutleie +47 400 04 858

Larvik

For spørsmål vedrørende sykkelutleie kontakt Visit Larvik her på felles nettside for alle Visit Vestfold